Mikrolodding

Skrevet av Tommy Vika den oktober 20, 2014  /   Publisert i iPad, Iphone 4, iphone 5, Lodding, mikrolodding

Et godt mikroskop er et must ved mikrolodding

Vi i easyFiks innså etter bare et par måneders drift at vi hadde behov for kompetanse og utstyr innen lodding. Vi begynte å gjøre en del research og fant ut at lodding på dette nivået (mikrolodding) krevde en del spesialutstyr og spesialkompetanse.

Å finne utstyr er forsåvidt en grei jobb, men å finne kompetansen er en helt annen sak. Heldigvis for oss fikk vi ganske tidlig inn en person med tilfredsstillende kompetanse, men til og med han syntes det kunne bli for smått og for komplisert. Etter hvert som nye modeller kommer ut, blir de stadig mer kompakte og komponentene på hovedkortet er bokstavelig talt mikroskopiske. Min første beskrivelse når jeg testet ut utstyret vårt var 2 ting. For det første er mikrolodding som det å lodde fluelort på undersiden av bakbeina på en flue. Her er problemet både størrelsen og å få holde komponentene i ro og rett vei. Dette gjorde at jeg innså at jeg manglet 2 armer ekstra.

For det første er mikrolodding som det å lodde fluelort på undersiden av bakbeina på en flue

Siden høsten 2013 har vi investert mye penger i utstyr og research og sommeren 2014 fikk vi tak i en person med ekstrem god kunnskap innen mikrolodding. Den første måneden han jobbet hos oss vekket han til live 14 hovedkort til iphone 4 og 5 som vi hadde kassert. Basert på hans kunnskap og erfaring utvidet vi utstyrspakken vår ytterligere og har nå noe vi ihvertfall selv anser som et meget godt loddeverksted som kan håndtere de fleste utfordringer.

Hva er det vi kan reparere med mikrolodding.

Re-balling chipper på hovedkort

Balling mal for iphone 4

Vi kan utføre mange forskjellige reparasjoner i alt fra smarttelefoner og nettbrett til PC og elektroniske leker. Vi får inn spesifikke oppgaver om å bytte komponenter på hovedkort til skader som har oppstått ved f.eks vannskade til fallskade. Noen reparasjoner er gjengangere pga svakhet i design – som f.eks det som kalles «greyd out wifi» på iphone 4/4s. Dvs at wifi plutselig slutter å fungere. Dette skyldes at wifi chippen på hovedkortet mister kontakt med hovedkortet.

Dette er en meget komplisert operasjon som krever både kompetanse, spesialutstyr og spesielle kit for å utføre. Samme prosedyre brukes for å reparere en rekke chip relaterte problemer på smarttelefoner, nettbrett, PC og mac.

Fremover vil jeg komme med mer spesifikke detaljer om forskjellige reparasjoner som innebærer reballing for de som er spesielt interesert i det :).

Nå begynte jeg med det mest avanserte innen mikrolodding på smarttelefoner. De vanligste problemene vi fikser er:

 • Front kamera på iphone 4
 • Batteri connector på iphone 4 og 4s
 • Kompass og sensorfeil på iPhone 5
 • Batteriindikator feil på iPhone 5
 • Mikrofonfeil på iphone 4
 • Ødelagte connectorer (kontaktpunkter)

Dette skyldes hovedsaklig at små komponenter (transistorer, kondesatorer osv) har løsnet fra hovedkort. Disse løsner ofte hvis telefonen er utsatt for vann, dårlig loddejobb fra fabrikk eller blir revet av under demontering hvis personer uten opplæring (les hjemmefikserere) er litt uforsiktige under demontering / montering av telefonen. Disse komponentene referer jeg til som fluelorter tidligere. Typisk størrelse på slike komponenter er 0,5 x 0,5 x 0,5 mm.

Som nevnt tidligere kommer jeg tilbake med innlegg om spesifikke reparasjoner med ujevne mellomrom. Jeg tror jeg skal kalle spalten for Mikrolodding for spesielt interesserte.

Skulle du ha noe loddebehov (vanlig lodding eller mikrolodding) er det bare å ta kontakt for tilbud.

 

Comments are closed.

Blogglistenhits
 • Åpningstider

  Haugesund - Hovedverksted
  Hverdager: 9-17

  Lørdag 11- 15


  Haugesund - Amanda
  Hverdager: 10-20
  Lørdag 10- 18


  Vakttelefon utenom åpningstider
  466 49 777
  Bruk også e-post: post@easyfiks.no
  Eller via vår facebookside facebook.com/easyfiks

 • Meld deg på Nyhetsbrev

  Meld deg på vårt nyhetsbrev og få gode tips og tilbud.