– Har lært enormt mye

Skrevet av Elin den april 29, 2016  /   Publisert i easyFiks

Et pent overskudd og mye nyttig erfaring. Det er resultatet for tre Vardafjell-elever som gjennom skoleåret har drevet sin egen bedrift med salg av linser til mobiltelefon.

Isabell Hallquist, Frida Kyte og Vilde Hugvik ved Vardafjell Videregående i Haugesund har drevet Indigo Ungdomsbedrift siden høsten 2015. Ungdomsbedrifter drives at elevene selv gjennom et helt skoleår. Bedriften skal drives etter samme krav som andre bedrifter, noe som innebærer reelle salg og kunder, og de må også levere regnskap. Daglig leder i Easyfiks, Marthe Vika, har vært mentor for de tre Vardafjell-jentene.

Nesten utsolgt

Isabell, Frida og Vilde er elever ved medielinjen, og ungdomsbedriften deres har vært basert på salg av en tre-i-en linse til mobiltelefoner. Totalt kjøpte de inn 200 linser for mobiltelefoner.

– Nå ved avslutningen av selskapet har vi solgt ut nesten alt. Selv om vi har hatt større utgifter enn vi hadde sett for oss på forhånd, går vi ut i pluss, forteller jentene. Et overskudd på rundt 10 000 kroner må sies å være bra etter et år som gründere.


Venner og forretningspartnere

De tre Vardafjell-elevene var gode venninner da de valgte å etablere sin egen bedrift i starten av andre året på videregående.

– Alle advarte oss, og sa at det ikke var lurt å drive forretning sammen med gode venninner. Også lærerne våre sa at det kunne bli en utfordring. Men vi har faktisk blitt enda bedre venninner gjennom dette året, forteller Vilde.

Ulike roller

De har foredelt ansvarsområder seg imellom. Frida har vært økonomiansvarlig, Vilde har hatt ansvaret for markedsføring, mens Isabelle har vært daglig leder. Alle tre har blitt overrasket over hvor mye der har vært å sette seg inn i.

– Det var for eksempel mer krevende enn jeg hadde trodd å ha ansvar for økonomien, med veldig mye papirarbeid, forteller Frida.

Direktesalg gav best uttelling

Salget av mobillinsene har foregått i nettbutikk, på Facebook og gjennom venner og kjente. De har også hatt linsene for salg i Easyfiks sin ekspresskiosk på Amanda Storsenter, i tillegg til å stille opp ulike steder og selge direkte.

– Vi ser at det er direktesalg som har gitt aller best uttelling. Det å møte kundene og fortelle om produktet vårt har gitt veldig bra salg, forteller Isabell. Opphørssalget foregikk under lørdagsmarkedet i Byparken, og i løpet av dagen solgte jentene over 30 linser.

Mentor

Daglig leder i Easyfiks, Marthe Vika, har vært mentor for ungdomsbedriften. Hun har blant annet bidratt med idéer til strategi for markedsføring og salg.

– Det er veldig kjekt å kunne dele mine erfaringer, og også å få innspill fra en viktig målgruppe for Easyfiks. Allerede i høst, da jeg møtte jentene for første gang, fremstod de som strukturerte og seriøse. De har stått på dette året, og gjort det veldig bra, sier Vika.

Jentene er på sin side klare på at de har satt stor pris på å kunne få råd fra en erfaren gründer, og å ha noen å diskutere drift og markedsføring med.

Fremtidige gründere?

Vardafjell-elevene forteller at de har lært veldig mye av å drive sin egen bedrift. Det har vært mye å sette seg inn i, og de har også brukt mange timer av fritiden sin på Indigo. Men det har gitt mersmak.

– Det er spennende å bygge opp sitt eget, og det kan godt hende at jeg vil drive egen bedrift en gang i fremtiden, sier Vilde.

Comments are closed.

Blogglistenhits
 • Åpningstider

  Haugesund - Hovedverksted
  Hverdager: 9-17

  Lørdag 11- 15


  Haugesund - Amanda
  Hverdager: 10-20
  Lørdag 10- 18


  Vakttelefon utenom åpningstider
  466 49 777
  Bruk også e-post: post@easyfiks.no
  Eller via vår facebookside facebook.com/easyfiks

 • Meld deg på Nyhetsbrev

  Meld deg på vårt nyhetsbrev og få gode tips og tilbud.